Catania, Sicilië

Ik veeg een druppel zout water uit m’n oog terwijl mijn mondhoeken naar boven zijn gekruld, wat dat betreft pas ik goed bij de korintische versiering op de kerk achter mij. Mijn gedachten gaan terug naar de woorden van mijn vader drie weken geleden op de bruiloftsluch. Hij vertelde over een recent gepubliceerd onderzoek naar geluk en dat uit de resultaten van zelf-rapportage bleek dat het hebben en onderhouden van liefdevolle relaties van het grootste belang is. Carriere, aanzien en geld bleken in deze minder van belang. Ik kijk naar mijn vrouw die tegenover mij zit en samen genieten wij van de architectonische hoogstandjes die het verhaal van de stad vertellen. Mijn tweede espresso komt op tafel en ik kan mijn geluk, in tegenstelling tot het dopje levenselixer, niet op. Ik ben verliefd. Verliefd op mijn vrouw, verliefd op haar buik en verliefd op Italië. Ik kom iedere zomer in het land van de fusili en ieder jaar wil ik weer terug, ik weet niet wat het is. De eigenaresse van de koffiebron komt aangelopen en ik vraag haar naar haar naam. Como ti chiami? (Of zoiets) Anna bleek ze te heten. Ik vroeg dat omdat ik graag inspiratie wil opdoen voor mijn eigen bambina. Anna leek mij een sterke vrouw, een doorzetter zogezegd, eigenlijk alle Cataniërs die ik heb ontmoet maakte op mij een krachtige ‘no nonsens’ indruk. Catania is een plaats aan de voet van de vulkaan Etna, of Norma zoals de locali haar noemen. De stad Catania is in haar geschiedenis is 9(!) keer verwoest geweest en even zoveel keer heropgebouwd. Dit komt mede omdat Norma de grond vruchtbaar heeft gemaakt, dat in combinatie met een rivier die schoon water aanvoert maakt dit een ideale plek om neer te strijken en te bouwen. Aan de gebouwen is dan ook duidelijk te zien hoe er geprobeerd is de schoonheid van het verleden te behouden en hoe de kennis van nu is ingezet om het geheel beter te laten uitkomen, wederopbouw. Als 10 dagen in Catania mij iets geleerd heeft, dan is het wel dat ik maar beter kan beginnen met bouwen, wie weet wat mijn Norma gaat doen…

Liefs

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s